Hou van me (Dutch)

“De beste leiders zijn degenen die zichzelf kennen.” – Hans van Gelderen

Opgedane kennis: Je bent goed genoeg. Zonder liefde zijn we nergens. Er zit veel kracht in onvoorwaardelijke liefde / positieve waardering.

Hou van me is een roman dat je stiekem ook een les wilt leren. In het boek volg je 8 weken lang de acties en gedachten van de twee hoofdrolspelers, Arie en Sanne. Arie is sinds kort gescheiden en zit met veel existentiële vragen in zijn hoofd. Kun je worden wie je eigenlijk wilt zijn? Kun je worden wie je bent? Hij is onzeker en besluit een coach in de hand te nemen. Over het verloop van de 8 weken volg je zijn coachingstraject, zijn reflecties op zijn ‘huiswerk’, zijn persoonlijke relaties en zo af en toe zijn gedachtespinsels als hij in de supermarkt staat.

Sanne is een studente die nog dagelijks in het verleden leeft. Haar moeder is overleden, ze heeft al jaren liefdesverdriet en kan maar niet haar draai vinden. Van de hoofdstad is ze verhuisd naar een provinciehoofdstad (denk Arnhem of Deventer) om daar meer tot rust te komen. In het boek ligt er minder nadruk op haar verhaal, maar natuurlijk zullen ze elkaar ooit tegenkomen.

Het onderliggende thema van Hou van me is de acceptatie van wie je bent. Het gaat nier perse om ontwikkeling of beter worden, maar meer om het accepteren van wie je zelf bent. Ook onderzoekt het boek de vraag ‘in hoeverre moet je voor anderen zorgen en wanneer kies je voor jezelf?’ Toch geeft het boek, zoals elke goede coach, niet het antwoord, maar laat het de lezer het ontdekken (nog voor de hoofdrolspelers het zelf ontdekken).

“Al sprak ik de talen van allen mensen en die van de engelen – had ik de liefde niet, ik zou niet meer zijn dan een dreunende gong of een schelle cimbaal. Al had ik de gave om te profeteren en doorgrondde ik alle geheimen, al bezat ik alle kennis en had ik het geloof dat bergen kan verplaatsen – had ik de liefde niet, ik zou niets zijn. Al verkocht ik mijn bezittingen omdat ik voedsel aan de armen wilde geven, al gaf ik mijn lichaam prijs en kon ik daar trots op zijn – had ik de liefde niet, het zou mij niet baten.” – Korintiërs 13 vers 1 – 3

Hou van me heb je binnen 5-6 uur zo uitgelezen. Dit komt niet omdat het boek zo dun is, maar omdat het verhaal zo goed is geschreven. Als debuutroman van Hans van Gelderen is het een waar meesterwerk. Als enige kritiekpuntjes zijn er twee dingen die mij opvielen. Het eerste is dat de coach in het boek op sommige punten niet zo heel goed is, mijn eerste vraag is dan meteen of ze Jung en Rogers (twee bekende psychologen) niet heeft gelezen. Hoewel het voor psychologen verplichte kost is kan ik meteen ook bedenken dat coaches natuurlijk ook een ander loopbaantraject kunnen hebben gevolgd. Het tweede punt zijn schoonheidsfoutjes in de weken en tijden, maar dat zou niemand moeten stoppen om het boek te lezen. Interesse in coaching of gewoon zin in een mooie roman, zet deze als volgende op je lijst!